Implant
Dental İmplant nedir?
Dental implant titanyumdan yapılmış küçük bir vidadır. Diş kökünün yerine yerleştirilir ve diş kökünün yerini tutar. İmplant üst veya alt çene kemiğine yerleştirilir ve kemiğe kaynamasına izin verilir. Sonra bu implantın üzerine eksik diş gelir. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif tedavi şeklidir. Dental implantlar tek bir diş yerine kullanılabildikleri gibi köprü yapılarak birçok eksik dişin yerine de kullanılabilir.
İmplant nasıl bir yapıya sahiptir?
Dental implantlar genellikle titanyum kaplanmış metal alaşımlardan imal edilir. İmplant yüzeyinin titanyum kaplanmasının nedeni bu maddenin dokuda alerjik reaksiyona neden olmayışı ve kemikle kolaylıkla kaynaşan doku dostu bir madde olmasıdır.
İmplant uygulamasının faydaları nelerdir?
İmplant tedavisi, rahat, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluştururlar. Eksik dişler tamamlanırken, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür.
Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldıracaktır.
Dental implantlar her hastaya uygulanabilir mi?
Bir veya birden fazla dişini çürüme, yaralanma veya hastalık sonucu kaybeden herkes,genel sağlık durumu elverişli olduğu sürece, dental implant uygulaması yaptırmaya aday olabilir. Bazı hastalar yaşları ilerlediği için dental implant yaptıramayacaklarını düşünürler. Ne var ki sağlık yaş faktöründen daha önemlidir. Bunun için hastanın implant uygulanacak bölgesinde yeterli kemik ve dişeti miktarı bulunmalıdır, implant bölgesinin uygunluğu çeşitli radyografi yöntemleriyle araştırılır.
İmplant muayenesinde neler yapılır?
Bu muayene sırasında tedaviye uygun bir hasta olup olmadığınızın ortaya çıkması için, sizden genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınır ve gerekli görülürse birtakım tahlilleri yaptırmanız istenebilir. Bu aşamada ayrıca implant uygulanacak bölgede yeterli kemik ve dişeti miktarı bulunup bulunmadığı saptanmaya çalışılır, çeşitli röntgen incelemeleri ve ağzınızın modellerinin elde edilmesi gerekebilir.
İmplant uygulaması nasıl bir işlemdir?
Çene kemiklerine implant uygulama işlemi ağrısız gerçekleştirilen küçük bir cerrahi işlemdir. Öncelikle hastada gerekli miktarda kemik açığa çıkarılır, özel aletlerle implant yerleştirilir ve ameliyat bölgesi dikişlerle kapatılır. Operasyon sonrası hastaların günlük yaşamını etkileyecek bir sorun oluşmaz.
İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?
Operasyon sırasında uygun anestezi yöntemlerinin uygulanacağından, hayır. Ameliyat sonrası, diş çekiminden sonraki ağrıya benzer bir ağrı olabilir. Genellikle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek bu ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Tedavinin problemsiz tamamlandığı vakalar da implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.
Sizlerin diğer hastalarımıza, implant tedavisinden sonra nasıl hissettiklerini sormanızı isteriz. Ekibimiz kendinizi rahat hissetmeniz için her zaman yanınızdadır.
İmplant üstüne yapılacak protezler nasıldır?
İmplantlar üzerine yapılacak protezler vakanın özelliğine göre, , sabit (kron-köprü) ya da hareketli şekilde hazırlanabilir. Bunlar, kolayca temizlenmesi amacı ile hasta tarafından çıkartılabilecek şekilde olabileceği gibi diş hekimi tarafından çıkartılabilecek şekilde de planlanabilir. Bu seçenekler arasında karar hastanın ağız yapısı ve eksik diş sayısına göre verilir. Her iki planlamanın da avantaj ve dezavantajları olabilir ve sizin için uygun olan tasarım tedaviniz başlamadan önce size anlatılacaktır.
İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezlerim takılabilir mi?
İmplantların kemik ile tam birleşmesini (Osteointegrasyon) sağlamak amacıyla ilk 2-3 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Doktorunuz bu iyileşme süresinde size uygun geçici bir protez yaparak sizi dişsiz bırakmayacaktır. Daha sonra kalıcı dişler implantlarınızın üzerine monte edilerek tedavi sonlandırılacaktır
İmplantların temizliği önemli midir?
Evet. Hem de çok önemlidir. İmplantların ağız içindeki yabancı cisimler olduğu düşünülürse temizliklerinin en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da önemli olduğunu belirtmek isteriz. İmplant temizliği normal dişlerin temizliğinden pek de farklı değildir. Unutmamanız gereken şey, bu tip bir tedavinin başarılı olması için gerekli en önemli faktörün düzenli ağız bakımıdır.
İmplant vidası kemik ile kaynaşmaz ise (osseointegre olmaz ise) ne olur?
Uygun implant ve yöntem kullanılması durumunda böyle bir ihtimal yok denecek kadar azdır. Bu tip bir başarısızlık genellikle cerrahi operasyonu takip eden ilk 3 ay içinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda diş çekimi kadar kolay bir işlem ile implant yerinden çıkartılmalıdır. Bu bölgedeki kemiğin iyileşmesini takiben yeni bir implant konulabileceği gibi, klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilir. Ancak, genellikle, 2'den fazla implant konulan vakalar da arta kalan implantlar protezin de yeniden tasarlanması ile hizmet vermeye yeterli olmaktadır.
İmplanta karşı alerji oluşur mu?
Vücudun implantı kabul etmemesi, alerji oluştuğu gibi durumlar, implant uygulanmasına uygun olmayan bölgelere implant uygulanması ya da cerrahi safhanın uygun şekilde yapılmayışı sonucu başarısız olan implantlar için çıkarılan asılsız söylentilerdir.
İmplant tedavisinin dezavantajları nelerdir?
- Klasik sistemlere göre biraz daha pahalı olması
- Doğru ve düzenli bir ağız bakımı gerektirmesidir.
İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?
- Daha iyi estetik görünüm
- Daha iyi çiğneyebilme - Her istediğini yiyebilme
- Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat
- Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme