Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma
Dişhekimliğinde estetik restorasyon maddelerinin gelişimiyle her türlü renk, şekil ve konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenebilmektedir. Bununla beraber renklenmiş dişlerde beyazlatma işlemi daha koruyucu olması nedeniyle çoğu defa tercih edilmektedir.
Dış etkenlere yıllar boyu maruz kalmaları nedeni ile dişlerin renklerinde koyulaşmalar meydana gelir. Eğer içinizden geldiğince gülmenizi kısıtlayan şey dişlerinizdeki renk bozukluğuysa sadece birkaç günde bundan kurtulmak elinizde. Bunun giderilmesi için evde ya da Diş Hekimi muayenehanesinde uygulanacak işlemler ile dişlerin renklerinde tatmin edici bir beyazlama elde edilebilmektedir.
Diş hekimi kontrolü altında yapılmayan kozmetiklerde satılan ajanlar çok etkisizdir ve diş yapılarına zarar verebilmektedir.Artık marketlerde bile satılmaya başlanan ev bakım ürünlerinin serbestçe bulunabilmesi, hekim kontrolü dışında kullanılan maddelerin renkleşmenin uygun tanısı konmadan uygulanması, kusurlu restorasyonların gözden kaçabilmesi, çürük, zayıf mine ve çatlaklar nedeniyle oluşan duyarlılıklar, aşınmalar, dişetinin zarar görmesi, yumuşak dokularda oluşan hasarlar gibi neden olabilmektedir
Diş beyazlatma sistemlerinin son geldiği nokta itibarıyla kombine sistemin eksiksiz ve uygulanması ile çok tatmin edici ve uzun süreli beyazlıkta başarılı sonuçlar alınmaktadır, bu durum mutlak hasta memnuniyeti olarak bizlere geri dönmektedir.
Diş beyazlatma (bleaching) denilen işlem nedir?
- Yine beyazlatmaya başlanmadan beyazlatma yaptıracak kişinin mekanik leke ve diştaşı temizliğinin yapılmış olması, dişlerinin yüzeyinin temizlenmiş olması gerekir.
- Klinikte yapılan beyazlatma yöntemi, adından da anlaşılacağı üzere bu konuda deneyimli bir diş hekimi tarafından doğrudan klinikte 45 dk. ile 1,5 saat arasında yaptığı bir beyazlatma uygulamasıdır.
- Diş hekimi beyazlamasını istediği dişlere, beyazlatma maddesini uygulamadan önce, diş etlerini bu maddeden koruyacak diş eti koruyucusunu, dişlerin bitim yerlerinden başlanarak muntazam ve düzgün bir şekilde diş etlerine uygular.
- Daha sonra beyazlatılacak dişler üzerine beyazlatma maddesi uygulanarak işlem gerçekleştirilir.
(önemli not: daha önceden klinikte yapılan beyazlatmalar ışık sistemi ile aktif olurlardı. Bu yüzden diş yüzeylerine beyazlatma maddesi sürüldükten sonra tepkimeyi başlatmak için dişlerin yüzeylerine yoğun mavi ışık demeti veya laser kaynaklı ışık verilirdi. Günümüzde ise beyazlatma sistemleri fazlasıyla gelişerek ışıksız sistemlere dönüşmüştür. Bu nedenle klinikte beyazlatma yöntemi ile ilgili bahsi edilen ışık veya lazer uygulamalı sistemler artık geçmiş teknolojiler olarak yerlerini almışlardır)